Acupunctuur Duiven helpt bij lage rugpijn / rugklachten

Hoe worden pijnklachten verholpen

Bericht geplaatst op:

Bron: www.acupunctuur.nl

Pijnklachten kunnen uitstekend verholpen worden door de acupuncturist. Hoe? Dat kunnen we u op twee manieren uitleggen. De eerste is de eeuwenoude zienswijze volgens de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunst), de tweede is de moderne westerse verklaring.

Pijnbestrijding in de TCG
In de acupunctuurpraktijk hebben meer dan 50% van alle bezoekers een pijnklacht. Er bestaan uiteenlopende pijnklachten: zo is een de pijn die ontstaat na een verrekking van de hamstring een totaal andere aandoening dan een acute knieontsteking of pijn van de achillespees. De acupuncturist stelt daarom eerst vragen over de aard, locatie en periode van de pijn. Deze informatie is nodig om achter het ontstaan van de pijnklacht te komen. Lage rugpijnen zijn bijvoorbeeld vaak te wijten aan problemen met de nierenergie. Terwijl de oorzaak van pijn in de flanken doorgaans bij de lever of galblaas ligt.

Oorzaak van pijn volgens de TCG
In de TCG wordt pijn vaak toegeschreven aan het stagneren of ophopen van Qi(energie). Als een patiënt bijvoorbeeld een ontstoken gewricht heeft, probeert de acupuncturist de ontsteking op te lossen door naalden te plaatsen. Die heffen de stagnatie van Qi op en ze bevorderen de vrije doorstroom van energie. Daarbij zal de acupuncturist andere systemen, bijvoorbeeld orgaansystemen, versterken om te voorkomen dat bepaalde klachten terugkomen.

Moderne westerse verklaring
Vandaag de dag weten we dat ons lichaam signalen geleidt via een ingewikkelde structuur van zenuwbanen. Zo zijn er zenuwen die temperatuursverschillen waarnemen, druk en tast weergeven of pijn doorseinen. Ook weten we dat deze zenuwstructuren elkaar beïnvloeden. Denk maar aan de automatische wrijfreactie bij het stoten van je elleboog: door het wrijven lijkt het alsof je de pijnsensatie wegdrukt. Dit soort mechanismen zijn zo krachtig en effectief dat zelfs anesthesiologen er tijdens operaties dankbaar gebruik van maken bij het bestrijden van pijn bij de patiënt. En met succes: bewezen is dat een patiënt die op deze manier wordt behandeld 80% minder morfine nodig heeft.

Enkefaline 
De pijnprikkels die C-vezels via het lichaam naar de hersenen leiden,staan onder invloed van gevoelszenuwen (A-vezels). De acupuncturist stimuleert deze gevoelszenuwen. Het gevolg is dat ze een verdovende stof gaan aanmaken: enkefaline. Dat is een soort endorfine dat behoort tot de groep morfine. Het verschil tussen morfine en enkefaline is dat morfine pijn wegneemt en dat enkefaline zowel pijndrempelverhogend als ontstekingsremmend werkt. 

Bron: Dr. H.G. Kho, The Mechanisms of Acupuncture Analgesia: Review andUpdate. American Journal of Acupuncture, 1997; 25(4): pp 261-281.

Terug naar vorige pagina