Acupunctuur Duiven kan helpen bij migraine / chronische hoofdpijn

Massage ter preventie van een burn-out

Bericht geplaatst op:

Stijgende werkdruk

De groei van het aantal burn-outs in de laatste paar jaar loopt synchroon met de economische groei. Mogelijk hebben mensen simpelweg meer werk, met stijgende werkdruk als gevolg.’ Een andere hypothese is dat de huidige generatie twintigers en dertigers – de leeftijdscategorie met het grootste burn-out risico – meer ‘gepamperd’ is dan eerdere generaties, oppert de Utrechtse Wilmar Schaufeli. ‘De twintigers en dertigers van nu zijn met hoge verwachtingen aan hun carrière begonnen, om dan dikwijls tot de conclusie te komen dat de wereld wat harder is dan ze zich hadden voorgesteld.’

Uit de CBS- en TNO-cijfers blijkt een groeiend probleem: het aantal Nederlanders met burn-outklachten steeg van 12,4 procent in 2013 naar 14,6 procent vorig jaar.

Wie hebben er vaker een burn-out? Mannen of vrouwen?

Vrouwen krijgen veel vaker een burn-out dan mannen. Van Muijen vermoedt dat vrouwen naast hun werk op veel meer borden tegelijk moeten spelen dan mannen. ‘Denk aan opvoeding en mantelzorg.’ Het Sociaal en Cultureel Planbureau rapporteerde onlangs dat vrouwen nog steeds veel meer tijd dan mannen besteden aan opvoeding, mantelzorg en het huishouden.

Het verschil tussen mannen en vrouwen kan ook te maken hebben met beroepskeuze, denkt Taris. ‘Vrouwen kiezen vaker een emotioneel belastend beroep, zoals onderwijs en zorg.’ Qua burn-outgevaar scoren onderwijs en zorg inderdaad hoog in het Nationaal Salaris Onderzoek, hoewel uit de enquête blijkt dat werknemers in de horeca en detailhandel het grootste gevaar lopen om opgebrand te raken, gevolgd door journalisten en ontwerpers.

Wat kan je er tegen doen?

Ter preventie van een burn-out is het belangrijk om altijd goed te luisteren naar je lichaam. Jij kent jezelf het beste, let ook op signalen die je krijgt van je partner en familie. Een van de manieren om er even helemaal tussenuit te zijn is een structureel ontspannende massage. 60 minuten relaxen is zelfs vergelijkbaar met 7 a 8 uur slaap, dit maakt heel veel verschil voor je gemoedstoestand. Ons advies is om gemiddeld één keer per maand minimaal een uur massage te nemen, daarmee onderhoud je lichaam en geest. Dit werkt zeer bevorderlijk als je last hebt van een (te) hoge werkdruk.

Terug naar vorige pagina