Acupunctuur Duiven helpt bij hooikoorts

Acupunctuur helpt bij hooikoorts

Bericht geplaatst op:

Bron: Nu.nl

BAARN – Hooikoortspatiënten zijn mogelijk gebaat bij acupunctuur. Het vermindert het aantal klachten en patiënten hebben minder geneesmiddelen nodig.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 422 personen met gras- en pollenallergie uitgevoerd door onder andere het Berlijnse medische centrum Charité. De deelnemers kregen 12 acupunctuursessies, 12 placebosessies of geen behandeling.

Effect

De acupunctuurgroep had na acht weken beduidend minder klachten dan de controlegroepen. Daarna leek het positieve effect van de acupunctuur af te vlakken, maar na zestien weken hadden alle deelnemers minder last van klachten. Mogelijk omdat er minder pollen in de lucht hingen.

Uit verschillende onderzoek bleek al eerder dat acupunctuur helpt bij het verminderen van pijn en het behandelen van misselijkheid en overgeven. Waarom acupunctuur helpt bij hooikoorts is onduidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat dankzij de acupunctuur de immuunreactie als gevolg van de allergie beter in toom word gehouden.

Alternatief

Volgens hoofdonderzoek Benno Brinkhaus is acupunctuur vooral een goed alternatief voor patiënten die niet tevreden zijn met hun allergiemedicatie of veel bijwerkingen ervaren. Ook andere wetenschappers benadrukken dat ondanks het positieve effect van de studie, een accupunctuursessie beduidend meer van een patiënt vergt dan een simpele neusspray of een antihistaminetabletje.

Het onderzoek is gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

Terug naar vorige pagina