Acupunctuur vergroot de kans op zwangerschap

Bericht geplaatst op:

Bron: Ouders van nu

Je wilt zwanger worden, maar het lukt niet. Maanden, soms jaren, gaan voorbij zonder een positief resultaat. Acupunctuur kan helpen om toch zwanger te worden. Deze Chinese geneeswijze helpt om de randvoorwaarden voor een zwangerschap te verbeteren.

Acupunctuur is al eeuwenlang een vorm van geneeskunde in China, Japan en andere Oosterse landen. Deze oosterse geneeswijze kijkt op een andere manier naar het menselijk lichaam dan de Westerse artsen dat doen. Oosterse geneesheren kijken naar de energie in het hele lichaam. Bij acupunctuur worden naalden op bepaalde punten in het lichaam gestoken.

Kinderwens en acupunctuur

Acupunctuur is zeer geschikt voor vrouwen die met IVF, IUI of KI zwanger proberen te worden. Daarnaast helpt het vrouwen die via de natuurlijke weg een kind proberen te krijgen, maar tot dusver geen succes hebben. De behandeling richt zich op een aantal zaken:

 • reguleren van de cyclus;
 • stimulatie van de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder;
 • verdikking van het baarmoederslijmvlies;
 • verbeteren van de kwaliteit van de eicel;
 • ontstressen;
 • versterken van het immuunsysteem;
 • verminderen van de baarmoedercontracties als er via bijvoorbeeld IVF een bevrucht eitje wordt teruggeplaatst.
 • Het aantal behandelingen is per vrouw verschillend, maar volgens enkele acupuncturisten is drie of vier behandelingen voor terugplaatsing van een bevrucht eitje voldoende. Daarnaast is het van belang om de dag van terugplaatsing of de volgende dag nog een behandeling te ondergaan.
  De weken na terugplaatsing van een eitje zijn vaak spannend. Dit kan ervoor zorgen dat er alsnog iets misgaat. Daarom is het raadzaam om ook dan nog naar de acupuncturist te gaan om de stress zoveel mogelijk te verminderen.

  Vrouwen die via de natuurlijke weg zwanger willen worden, hebben doorgaans aan enkele behandelingen genoeg.

  Wetenschappelijk onderzoek

  De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van acupunctuur en zwanger worden. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek in 2008 dat een teruggeplaatst embryo meer kans op overleven heeft als de vrouw acupunctuur krijgt. De onderzoekers volgden 1366 vrouwen in hun poging om via IVF zwanger te worden.

  Volgens de studie zouden vrouwen die een acupunctuurbehandeling krijgen tot 65% meer kans hebben op een succesvolle zwangerschap.

  Terug naar vorige pagina