Acupunctuur Duiven - De arts van de toekomst is TCG-zorgverlener

De arts van de toekomst is TCG-zorgverlener

Bericht geplaatst op:

Bron: Zhong

De Nederlandse regering gaat zich sterk maken voor een gezonde levensstijl. Met behulp van de iPH (Institute For Positive Health) worden (huis)artsen van de toekomst opgeleid in leefstijlgeneeskunde als fundament voor preventie en behandeling van diverse chronische aandoeningen. Binnen 10 jaar dient ‘leefstijl als medicijn’ in de artsenopleiding en gezondheidszorg geïmplementeerd te zijn.

Jammer dat dit nog eens 10 jaar gaat duren want de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) heeft ziektepreventie door leefstijl al 2200 jaar als basis. Acupunctuur, Chinese kruiden, massage zoals Tuina en Shiatsu, lichaamswerk zoals QiGong, meditatie en voeding zijn de disciplines van de Chinese gezondheidszorg. Wanneer huisartsen en specialisten zouden samenwerken met een TCG-zorgverlener zou de implementatie van ‘leefstijl als medicijn’ een grote stap verder brengen.

De persoonsgerichte aanpak staat centraal in het behandelplan van TCG-zorgverlener. Het is de doelstelling van de Traditionele Chinese Geneeskunde om naast het herstellen van de gezondheid de patiënt te onderwijzen over wat zijn gezondheid is. Ieders gezondheid heeft vanuit de TCG een heel persoonlijke benadering nodig. Uitgangspunt hierbij is dat gezondheid nauw samenhangt met ieders persoonlijke kwaliteit van leven.

Persoonlijke aanpak is de sleutel

Een TCG-zorgverlener zal bij de intake verschillende vragen stellen over het eetpatroon van de cliënt. Hierdoor krijgt de zorgverlener informatie over hoe het lichaam kan worden beïnvloed door voeding. De therapeut zoekt naar de relatie tussen de klachten, het eetpatroon en welke symptomen mogelijk een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld zuivel (o.a. melk en kaas) komt in Nederland in veel eetpatronen terug. Klachten die hierdoor veel voorkomen zijn: snelle verzuring tijdens het sporten, veel slijmproductie in keel en/of mond en chronische verkoudheid. Als de cliënt deze klachten heeft dan is de vraag of het eten van zuivelproducten bijdraagt aan de gezondheid en kwaliteit van leven van de cliënt. Wanneer de cliënt aanpassingen doet in leefstijl op basis van de inzichten en adviezen die de TCG-zorgverlener biedt, wordt er gewerkt aan preventieve, persoonlijke gezondheidszorg.

Terug naar vorige pagina